Мъж с двойно гражданство - българско и турско, живеещ в Искендерун,

...
Мъж с двойно гражданство - българско и турско, живеещ в Искендерун,
Коментари Харесай

Мъж с български паспорт е сред изчезналите след труса в Турция

Мъж с двойно поданство - българско и турско, живеещ в Искендерун, е в неопределеност, откакто постройката, в която живеел, била разрушена от силното земетресение в Турция. Това заяви Нова тв, цитирайки Министерство на външните работи, откъдето се базират на информация от локалната изселническа общественост. Информацията пред Българска телеграфна агенция удостовери и посланикът ни в югоизточната съседка Ангел Чолаков.

България беше първата страна от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на незабавна помощ за избавяне от трагичното земетресение в Турция, съобщи посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български публицисти в град Адана, Южна Турция.

Той уточни, че в късния следобяд (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от спешната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две коли за спешна помощ с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков сподели, че сега Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с минимум опустошения, като в обитаемото място има единайсет разрушени здания, жертвите са към 60, а ранените са към 850.

Първите екипи – общо 19 души, мигновено след идването си отпътуваха за обектите, сега се работи на два обекта в региона на Адана. Най-големите опустошения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, посочи Чолаков.

20 български доброволци потеглят към потърпевшите от земетресението в Турция райони, заяви още Нова тв. Те са част от Националната асоциация на доброволците и отрядите им реагират при бедствия и повреди. Доброволците ще оказват помощ при издирването на оживели, както и при разчистването на руините от рухналите здания.

Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция доближи 2900 души, а още 1400 са изгубили живота си в прилежаща Сирия.

Това е равносметката от нещастието денонощие след земетресения. Местни медии оповестяват за над 15 000 ранени.

Мощното земетресение от 7,8 по Рихтер раздруса Турция в ранните часове на вчерашния ден. Десетки бяха мощните вторични земетресения, а към обяд последва още едно земетресение със мощ 7.5 по Рихтер.

Аварийни екипи и доброволци не престават с опитите да търсят хора по руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и коли.

Турция насочи интернационален апел за помощ, десетки страни откликнаха, измежду тях Съединени американски щати и Южна Корея.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР